Zirve – La Cordillera – The Summit (2017)
Yönetmen: Santiago Mitre
Yıldızlar: Walter Andrade, Ricardo Darín, Dolores Fonzi
Bence: Yeni Dünya Avrupa hakimiyetine girerken, Kuzey Amerika Anglosakson kültürünün ve kurumlarının, Güney Amerika İspanyol kültürünün ve kurumlarının etkisiyle şekillendi. Ancak, bugün neden kuzeyde adını Amerigo Vespucci’den alan güçlü ve küresel ölçekte belirleyici bir Amerika Birleşik Devletleri var da, güneyde adını Christoph Colomb’dan alan bir Kolombiya Birleşik Devletleri yok? Niye Kuzey Amerika göreli bir refah içindeyken Güney Amerika bin türlü kronik dertle uğraşıyor? Kuzeyin kişi başı üretimi ve verimliliği neden Güney’in yedi katı? Kuzey neden Güney’e arka bahçesi olarak bakıyor ve her işine karışıyor da, tam tersi mümkün olamadı? Zirve, bu soruların cevaplarından besleniyor.
Zirve; Güney Amerika’ya taşınan Güney Avrupalı kültürel mirasın kıtanın tarihsel gelişimi içinde yarattığı topallamaları, bugünün devlet yönetimindeki yansımalar üzerinden sunuyor. Yönetmen Santiago Mitre, iktidarı elinde bulunduran tepe politikacıların içinde bulundukları siyasi ve toplumsal çevreyi yansıttıklarından yola çıkarak hikaye kurgusunda politikacıların hayatlarını kullanmayı seçmiş. Derdini anlatmakta seçtiği bu patika, Zirve’nin politik-gerilim tonunun yanında drama da yer açıyor.
Hikaye, Güney Amerika ülkeleri liderlerinin tüm kıtanın petrollerinin geleceğini ilgilendirecek bir anlaşma üzerinde çalışmak için Şili Antillerindeki bir dağ kasabasında toplanmasıyla başlıyor. Mitre, politik gerilim ile dram payandaları üzerinden Güney Amerika’nın yapısal sorunlarını işlemek için Arjantin Devlet başkanı ve ailesini filmin merkezine çekmeyi seçmiş. Mitre’nin, coğrafyayı anlatımın bir parçası haline getirmesi, gerilimin tonunu ve derinliği belirlemek için aralarında aydınlatma açısından belirgin kontrast farkı olan mekanlar kullanması filmi zenginleştirmiş.
Mitre'nin nasıl çalıştığına örnek - izleyici aşağıdaki üç sahnenin ruhlarındaki farkları bir bakışta anlayabilir:
Zirve’nin temel sorunu ise sorduğu hiçbir soruyu yanıtlamaması. Çok sayıda odanın kapısını açıp, izleyiciyi hiç birine davet etmiyor... "Dağ tepelerinde gizli toplantılarla yönetilen yoz liderler” hikayesi de açıkçası çok yeni bir fikir değil; bir noktada kırılma ile bu fazlaca tırmıklanmış alandan başka bir fikre atlamasını bekledim. Zirve, Güney Amerika’nın uluslar-üstü temel sorunlarını dramatik kurgunun içine alt yazılara sermesi ve iyi oyunculukların desteklediği ferah ve direkt yönetimi ile özellikle uluslara arası ilişkiler, antropoloji ve uygarlık tarihi ile ilgilenenleri yakalamakta zorluk çekmez. 1saat54dakika. #filmekimi
Puan:
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için kullanılan kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır. Notlar nümerik değil, kategoriktir.
Bonus: