Alfa Kurt - Alpha (2018)
Yönetmen: Albert Hughes
Yıldızlar: Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson
Bence: Film, 20.000 yıl önceki avcı toplayıcı Avrupa insanının kurtlarla ilk ortaklığını gösterme hedefiyle kurgulamış ve adını da kurttan köpeğe dönüşümün uzun yolunda ilk adım olan -kurgu- kurttan alıyor. Filme gömülen hikaye tahmin edilebilir ve yüzeysel; on beş dakikalık bir beyin fırtınasının üstüne tüm enerjinin görselliğe harcandığı hissini uyandıracak kadar emeksiz, hareketsiz ve özgünlükten uzak... Yaralı ve sürüsü tarafından terk edilmiş bir kurt ile öldü sanılıp hiçliğin ortasında bırakılan genç bir adamın kurduğu ilişki ve birbirlerine sırt dayayarak verdikleri yaşam mücadelesi ile dayanışma üzerine oturtulmuş bir senaryosu var. İki türün de hiyerarşik ve güce dayalı sosyal ilişkilere sahip olması üzerinden kurtlar ve insanlar arasında bağ kuruyor. Alfa Kurt, insan istilasından önceki bakir ve vahşi Avrupa coğrafyası ve bu coğrafyanın insanların verdiği yaşam mücadelesindeki rolü ile ilgilileniyor. İlgisini seyirciye içine gömdüğü hikaye üzerinden aktarmak yerine, hikayeden bağımsız bir “gösterme” yöntemi benimsemiş. Özellikle imax 3D salonlarında film, hikaye peşinde koşmayan izleyiciye zaman zaman senaryonun zayıflığını unutturabilecek bir tecrübe sunabilir.
Filme destansı bir ton katmak ve filmi izleyici ile kolay ilişki kurabilir hale getirip hedef izleyici tabanını genişletmek adına yapılanlar göz ardı edilemeyecek inandırıcılık sorunlarına yol açmış. Mesela; Kurt Alfa ilişki kurmaya hazır bir köpek gibi kurgulanmış. İnsanlarda doğayla ölümüne mücadelenin ne fiziksel ne zihinsel emaresi yok; herkes sağlıklı, kadınların kaşları alınmış - cilt bakımları tamam, dişler inci gibi, erkekler spor salonundan çıkma kaslar oranlar hepsi yerinde…
Sosyal yapılanmada da döneme has pek bir unsur yok. İnsanların değer yargıları, birbirleri ve dünyayla olan ilişkileri az çok bugünkülerle aynı… Kostümlerde bugüne benzeştirmenin sonuçları daha ağır oluyor. Filmin -açıkçası- gerçekte ne olduğuyla ilişkisi çok çok zayıf.
Puan:
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için kullanılan kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır. Notlar nümerik değil, kategoriktir.
Siz ne Düşünüyorsunuz? Filmle ilgili tartışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Çok seslilik her zaman daha iyi!