Çılgın - C.R.A.Z.Y. (2005)
Yönetmen: Jean-Marc Vallée
Yıldızlar: Michel Côté, Marc-André Grondin, Danielle Proulx
Ödüller: Atlantic F.F. - İzleyici Ödülü, Gijon F.F. - En İyi Senaryo/En İyi Yönetmen, Toronto F.F. - En İyi Yerli Film
Bence: 60’lar ve 70’ler; modernizmin toplumsalcılığının, ideallerinin, dünyayı dönüştüreceğine inanan kolektif hayallerinin yerini postmodernizmin bireyciliğine ve kültürel tomurcuklanmaya bıraktığı; ideal kavramının önemini yitirip bireylerin kendi gerçeklerini yarattığı büyük bir geçiş dönemiydi. Akımların, yaşayış biçimlerinin, kültürel yapıların zaman içinde doğup söndüğü, zamanla birbirlerini doğurduğu sıralı dönemin kapanıp; alt-kültürlerin beraberce var olmaya başladığı büyük bir dönüşümün yaşandığı dönemdi. Çılgın, bu dönemdeki dönüşümü ve dönüşüm esnasında yaşanan çatışmaları elden geldiğince yumuşatıp, izleyiciyi hiç üzmeden, yormadan, içine biraz nostalji katarak şeker kaplayarak bir baba-oğul hikayesine sıkıştırmış.
Yönetmen ve ortak yazar Jean-Marc Vallée, Kanada’da 5 erkek çocuklu sıradan bir aileyi kullanarak bu dönüşümü göstermeye çalışmış... Tüm aile bireylerini dönemin bir yüzünü yansıtan sembollere dönüştürüp; eski yapı ve yeni akımlar arasındaki gerilimleri, yaklaşım farklarını, uzlaştıkları alanları ve çatışmalarını canlandırmak için sinematik bir dil kullanmış. Özgürleşmenin yarattığı ortamla, statükonun kavgasını; ailenin 4. oğlanı Zac’in biseksüelliği sebebiyle gelenekçi babasıyla yıllara yayılan mücadelesi üzerinden anlatmış. Vallée, filmdeki queer ögelere mesafeli izleyicinin yorulacağı sulara pek girmemiş. Film gerçekle kıyaslanınca fazla temiz kalmış, bu anlamıyla bir biçimlendirmeden bahsedilebilir. Ama Çılgın; senaryosuyla, sembolizmiyle, içindeki ergenlikten çıkış hikayesiyle bir tarihi dönemi anlatmak için sinemayı aracı/medyum olarak kullanmadaki başarısıyla ve sanat yönetimiyle övgüyü hak ediyor. 02saat07dakika. SineBU Kanada Filmleri Haftası
Puan:
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için kullanılan kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır. Notlar nümerik değil, kategoriktir.
Siz ne Düşünüyorsunuz? Filmle ilgili tartışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Çok seslilik her zaman daha iyi!
Bonus: