Hiçbir Zaman Burada Değildin - You Were Never Really Here (2017)
Yönetmen: Lynne Ramsay
Yıldızlar: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov
Ödüller: Cannes F.F. - En İyi Aktör (Joaquin Phoenix) ve En İyi Senaryo
Bence: Bildik “Geçmişinin yaraladığı uyumsuz ama özünde iyi kahraman filmleri” türü… Bildik bir türün içinde bildik de bir konu "geçmişin yaraladığı, az biraz sıyırmış eski veteran iyi-tetikçi, kötülerden masum kızları kurtarmaya çalışıyor"... Ancak, filmin senarist-yönetmeni Lynne Ramsey’in dilinin zenginliği, çok katmanlı anlatımı ve iletişim becerisi ile gerçekten harika oynayan Joaquin Phoenix’i kullanış biçimi türün çıtasını yukarıya taşımış... Taxi Driver'ı ve Hitchcock’ın Sapık’ını hatırlatan filmde Kevin Hakkında Konuşmalıyız (2011) ile iz bırakan Ramsay; referanslar, müzik, bilinç dışı ile ilgili ipuçları, karakterler arası benzeşimler, semboller, ses tasarımı vs. üzerinden film boyu ikinci bir kanaldan ikinci bir dil kullanıyor. Ramsay’in, sürreal cepler yaratıp karakterlerini birbirlerine değdirdiği/eşlediği sahneler aynı zamanda dramatik kurgunun kırılma bükülme alanları olarak işlevsel ve filme özgün bir katman daha sağlıyor.
Cannes Film Festivali’nde Phoenix’in performansı ona en İyi Aktör Ödülü'nü kazandırırken, Ramsay de En İyi Senaryo Ödülü'nü aldı. Phoenix’in canlandırdığı - filmin bel kemiği- Joe karakteri müthiş bir incelikle yaratılmış; az ama öz konuşan, geçmişten taşıdıklarının sıradanlıktan savurduğu aşikar, 40’larında bir yarı-ana kuzusu ve intihar meyilli ve işlerinde vahşice çekiç kullanması geçmişten taşıdığı yaraların acısının bir yansıması… Ramsey Joe’nun vahşetiyle de pek ilgilenmiyor; Joe’nun iş başındaki hiddetini, etkinliği ve verimini sadece bir defa - güvenlik kamerasının bol parazitli siyah beyaz görüntüsüne gizleyerek gösteriyor. Ramsay’in odağı, bir mülakatta “kafasının içi cam kırıkları dolu” dediği Joe’nun kendi içindeki kavgaları ve ne olduğu değil neye dönüştüğünü izleyiciye kendi yolundan gösterme derdi… Ses kurgusu ve soundtrack’in Ramsay’e ve diline çok önemli katkı sağladığını da söylemek lazım. 01saat29dakika. 37. İstanbul Film Festivali. ABD-Birleşik Krallık-Fransa yapımı
Puan:
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için kullanılan kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır. Notlar nümerik değil, kategoriktir.
Siz ne Düşünüyorsunuz? Filmle ilgili tartışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Çok seslilik her zaman daha iyi!