Kardaki İzler - Wind River (2017)
Yönetmen: Taylor Sheridan
Yıldızlar: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia Jones
Ödüller: Cannes F.F. Belirli Bir Bakış –En İyi Yönetmen Ödülü
Bence: Wyoming’in karla kaplı tundrasındaki Wind River Kızılderili Bölgesi, Amerikan yerlilerinin sıkıştırıldıkları son yaşam alanlarından biri; doğası sert, olanakları sınırlı, hayatın akışı fiziksel ve psikolojik doğal bariyerlerle dolu. Karın ve sessizliğin hüküm sürdüğü yerlerden... Kardaki İzler, bu bölgelerde yaşayan yerlilerin seçeneksizlikler içinde sıkışmışlıkları ve umutsuzluklarına “dışarısı”nın ilgisizliğini de ekleyerek bir trajediyle başlıyor.
“Şans şehirde lazım, kurtlar şanssız geyikleri değil, zayıf olanları öldürür.”
Bir ufak amerikan eyaleti kadar olan bölgeye sadece 6 polis memuru bakarken, olayla sadece 1 polis memuru, 1 deneyimsiz FBI ajanı ve geçmişinde benzer bir trajedi yaşamış ve bölgeye hakim bir gönüllü avcı ilgileniyor. İki Eli Kanda (Hell or High Water) ve Sicario’nun senaryolarının yazarı olarak ünlenen Taylor Sheridan bu sefer yönetmen koltuğuna da oturmuş. Sheridan’ın yakalamayı çalıştığı hümanist tonun filmin kalanıyla arasındaki denge, doğanın sunduklarını mekansal bir dile dönüştürmeyi başarması ve kendisinin yazdığı senaryodaki diyalogların gücüyle film çok boyutlu bir derinlik yakalamış.
Filmin sakin, Nick Cave ve Warren Ellis müzikleriyle yoğrulan ve hareketten çok duyguya dayalı, oturaklı suç-dram tonu, devletin yokluğunun açtığı alanda bürokrasiden uzakta kolayca vahşi batılaşıp hareketleniyor. Bölgenin doğasının karakter kattığı ilişkiler ağı, yerel kültürün etkisi ile de beraberfilm gerilim-maceraya türüne yaklaşıyor. Ton dönüşümleri bu tarz filmlerde yanında dengesizleşme riskini getirmesine rağmen, Kardaki İzler’de bu dönüşüm bence güzel çalışmış ve filmin kapladığı alanı ve kat ettiği mesafeyi arttırmış. 1saat47dakika. #filmekimi
Göze batanlar:
- Boşanmış babanın çalışması gerekirken 5-13 yaş arası çocuğu: “ama ama bugün bizim günümüzdü” demesi klişesi (A.K.A. anlayışsız prick klişesi)
- Kötü karakter/villain biraz yüzeysel ve şişirme
Puan:
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için belirlenen kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır.