Kosmos (2009)

SucPolisiye.png
Belgesel.png
 
kosmos.jpg

Yönetmen:  Reha Erdem

Yıldızlar:  Sermet Yeşil, Türkü Turan, Serkan Keskin

Bence: İklim ve coğrafyanın hayatı yavaşlattığı, tek rutin dışı hareketliliğin kahvehanelerdeki sınırın açılması üzerine düşük yoğunluklu tartışmaların olduğu Kars’ın sınır köylerinden birine gelen bir yabancı – dengini bulduğunda adı Kosmos, sokakta Battal. Bu yabancı; bir yandan kökünü şamanizme uzatıp, mistisizm yansıtan bir derviş, bir yandan Nietzsche’nin üstün-insanın benzer ancak bu defa değerlerini yıka yıka değil, kendini sadeştirirerek, üzerindeki süper egonun kurallar kitabını incelterek dönüşmüş doğulu bir post-modern yorum... Kosmos Kars’a giren bir soru işaretinden fazlası. Reha Erdem, Kosmos’u, bugünün yapısının türettiği kendi içinde çözülmez duran çok sayıda soruya bir cevap olarak sunuyor. Bugünün yapısının ve insanının can verdiği kültürün tarihin sunup sunabileceği tek seçenek olmadığını göstermek de Kosmos’un sırtında. Erdem, Kosmos’u bugünün insanının önüne atıp “cevabın” insanların sorularına neler yaptığıyla da ilgilenmiş. Kars, hareketsizliği, olaysızlığı, soğuğu ve insanları kapalı mekanlara iten iklimi ile yabancının etkisini ayrıştırmayı kolaylaştırmak üzere seçilmiş.

Görüntü yönetimi ve ses kurgusu olarak Kosmos çok iyi olduğunu filmden en memnuniyetsiz ayrılacak izleyici bile kabul edecektir. Görüntü ve ses gerektiğinde bir senkron içinde davranabilseler de - ayrı kanallar olarak da var olabilmeleri Erdem’in anlatımını stereo hale getirmiş. İzlediği filmlerde net bir akış arayan izleyiciler, senaryodan çok Reha Erdemin filme sokuşturduğu soru ve cevabın öne çıkmasından ve filmin kuvvetli bir dramatik kurgu talep etmemesinden rahatsız olabilir.

Erdem, sinemayı dilin uzanamadığı yerlere uzanan iletişim kanalı olarak kullanmayı başarmış. Ancak filmde uygulamanın, kavramsal derinliği yakalayamadığı parçalar var – mesela Kosmos’un hikmetine kapı açması planlanan kahvehane konuşmaları yeterince temiz bir iletişim kanalı yaratamamış. Kosmos rolünde Sermet Yeşil’in hep büyük büyük oynaması zaman zaman izleyiciyle film arasına bariyer olmuş. Coşkulu oyun ile abartılı oyun arasındaki ince bir sınır zaman zaman aşılmış. 01saat02dakika. Başka Sinema – Arter Kaf Dağının Ardından Filmler Programı 

 

Tempometre_6.png
FelsefiDerinlik_05.png
GorselZenginlik_06.png

Puan:

6.5.JPG
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için kullanılan kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır. Notlar nümerik değil, kategoriktir.

Fragman

Siz ne Düşünüyorsunuz? Filmle ilgili tartışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız. 

Çok seslilik her zaman daha iyi!