Tereddüt Çizgisi - Hesitation Wound (2023)
Yönetmen: Selman Nacar
Oyuncular: Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin
Ödüller: En İyi Uluslararası Film - Zürih F.F., Gümüş Atlas En İyi Yönetmen Ödülü - Arras F.F., En İyi Film - Brüksel Akdeniz F.F.
Bence: Film, baş karakteri Canan’ın etrafını ufak bir Anadolu kentiyle sarmış - zaten Türkiye sinemasını son zamanlarda en bayıldığı şey zaten “taşra ahlak(sızlığ)ı” temalı filmler… Bu kuşatma altında Canan’ı, içerden (sağlığı ve kimliğini de kuran içsel tutarlılığı üzerinden vicdanı), dışardan (kariyeri ve içinde yaşadığı toplumdaki konumu) ve iç çemberi-ailesi (ve bunun üzerinden geçmişi) ile test ediyor; ateşten geçiriyor. Tereddüt Çizgisi, filmin başında başkarakterini taşra ahlakına karşı yalın kılıç cenge çıkmış ve özdeşleşmeye müsait bir kadın devrimci olarak kuruyor. Ancak film boyu Canan’ın ilk endam ettiğindeki yaldızlarını, her sınamaya verdiği tepkilerle dökerek onu adım adım insanileştiriyor. Canan, çevresindekilere tepeden bakacak, kastta kendisini koyduğu yer ve narsisizmiyle ölüme-yaşama karar verebilme hakkını kendinde görecek: Annesinin, müvekkilinin, organ bekleme listesindekilerin ve belli bir perspektiften kendisinin bile…. Üç cephede yaptıklarıyla olduğunu düşündüğü ile olduğu arasındaki farkla yüzleşmek durumunda kalacak – ya da belki bu ateşten çemberden geçerken olduğu şey değişecek… Kendisine bile samimiyetsiz yüksek ahlaki seviyesinden bir “utanç yürüyüşü (walk of shame)” yaparak “aramıza” dönecek. Filmin birinci öznesi Canan ise ikinci öznesi yine taşra ahlakı. O ise bildiğiniz gibi…
Nepotizm bir motif olarak filmin her taşının altında ve altta yatan bir yandan kaynayan bir yandan her türlü değişime direnen büyük enfeksiyonun filmde uç veren çıbanı gibi gözüküyor. Filme adını veren esas tereddüt çizgileri de Canan’ın müvekkilinin ölmek istemeden koluna attığı bıçak darbelerinden kalan izler değil; Canan, sınandıkça kendisi olduğunu sandığı kimliği ve prensiplerini korumakla, bunları parçalayıp akışa uymak arasında kaldığında yüzünde oluşan çizgiler...
Puan:
Puanlama, 10 üzerinden yapılmıştır ve tamamen kişisel tercihlere dayanmaktadır. Notun belirlenmesi için kullanılan kriterler tamamen keyfi bir biçimde oluşturulmuş ve bu kriterlerin ağırlıklandırılmasında da benzer bir metodoloji kullanılmıştır. Beğeni çok kişiseldir ve bu bölüm yazının en değersiz parçasıdır. Puanlar, kategoriktir.
Siz ne Düşünüyorsunuz? Filmle ilgili tartışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Çok seslilik her zaman daha iyi