Heyecanlıyım, Ayrıntı Akademi ile beraber Ocak ayı boyunca sürecek bir yüz yüze atölye planladık. Öncelikle şunu söyleyeyim bu bir masterclass atölyesi değil, katılım için bir önkoşul yok. Bir sinema izleyicisi olmak yeterli. Son dönemde izleyicilerin sinema tecrübesini kısıtlayan, zehirli bir atmosfer oluştuğunu düşünüyorum. Sinema evreninde hiyerarşiler kurulduğunu ve bunun artık bir kast sistemine evirildiğini üzüntüyle görüyorum. Özgürlüklerini hatırlamış izleyicinin sinema tecrübesinin dolaysızlaşacağına ve bunun sonucunda derinleşeceğine eminim. Atölye vasıtasıyla önce sinema ile ilişkimizi sınırlayan prangaları açığa çıkartıp kıracağız; sonra sinema ile ilişkimizin doğasını özgürleştirip derinleştirecek bir perspektif kuracağız; ve sonunda diğer izleyicilerle beraber özneler arası alanda filmlerin zenginliğine zenginlik katacak bir sinemasal alan inşa edeceğiz. Felsefi dayanaklar kullanarak kuracağımız bu yeni perspektiften ve inşa edeceğimiz tartışma düzleminden sonra seçtiğim bazı filmler üzerinden beraber uygulamaya geçeceğiz. Buyurun detaylara:
Bir Sinema İzleyicisi Atölyesi: Sinemayla Tek Başına Yüzleşebilme Cesareti
İzleyiciyi tutsak alan anti-sanat iklimine karşı, sinema ile ilişkimizi özgürleştirecek felsefi perspektiflere giriş – teori ve uygulama
Bu program, izleyiciyi aracılardan sıyrılmaya ve filmlerle yüz yüze tecrübesine sarılmaya teşvik eden ve bunun için de felsefeden yardım alan bir ikna denemesi olarak görülebilir. İzleyiciyi üstüne yapıştırılan edilgen yaftalardan kurtarmayı, ayrıcalıklılar tarafından gizlenmeye çalışılan gücünü izleyiciye hatırlatmayı ve kurucu mertebesini işaret eden tahtına geri oturtmayı hedeflemektedir. Felsefe ile sinema ilişkisinde tek yönlü bir besleme kanalı varsaymaz, sinemanın felsefenin geleceği konusunda alabileceği rolü önemser. İzleyicinin sinema tecrübesini renklendirip derinleştirmenin, sinema ile daha yaratıcı, uyarıcı ve eğlenceli bir ilişki kanalının mümkün olduğunun, izleyiciye unuttuğu ya da farkında olmadığı güçleri üzerinden göstermenin peşindedir. Sinemanın kıyısında durup parmakların işaret ettikleriyle yetinmek yerine onunla ilişkisinin gerçek doğasının farkına vardığında izleyicinin önüne serilecek imkanları tartışmaya çalışacaktır. İzleyiciyi sinema ahalisi içinde bugünlerde kendisine reva görülen alt kasttan kurtarmayı ve sinemanın demokratik ve felsefe yapmaya uygun doğasını açığa çıkartmayı vaat eder.
Ayrıntı Akademi İletişim:
0 (532) 424 49 04
0 (532) 397 65 87